do21092017

Artikelen

Ook 35+ vrouwen voetballen in Oost

Vrouwenvoetbal 35+

VOETBAL - In Amsterdam is sinds dit voetbalseizoen ook een competitie voor vrouwen van 35 jaar en ouder. Vrouwenvoetbal is in Nederland al lang in de lift. Maar voor dames van iets hogere leeftijd was er nog geen eigen competitie terwijl er bij de mannen al heel lang veteranenvoetbal bestaat. Ik spreek hierover met Clarie Verwers van Geuzen/Middenmeer en Stephanie Visser van Fortius. Zij zijn zeer actief bij het op poten zetten van veteranenvoetbal voor vrouwen.

Tekst Jan Molenaar | Beeld Suus Wiepjes

Nieuwe stap in het vrouwenvoetbal
Clarie en Stephanie zijn echte voetballers. Ze voetballen van kinds af aan: Stephanie in clubverband en Clarie op het schoolplein.  De laatste jaren van hun voetballoopbaan viel hen op dat het leeftijdsverschil wel erg groot was. Clarie speelde een keer tegen vriendinnen van haar zoon. Ze concludeerde toen dat het te gek was dat er wel voetbal voor mannelijke veteranen was en geen vergelijkbare variant voor vrouwen. Ze besloot daar iets aan te gaan doen.

In 2013 nam ze contact op met de KNVB om een competitie op te zetten voor iets oudere  vrouwen. Samen met een aantal andere vrouwen was dat lang duwen en trekken, maar ineens kwam het in een stroomversnelling: een jaar later gingen 8 teams voetballen in competitieverband. De clubs die teams hebben in deze competitie zijn Fortius(1), De Geuzen(2), IJburg(3), VVA Spartaan(1) en Wartburgia(1) De meerderheid van de vrouwenteams in deze competitie speelt dus  in Amsterdam Oost!

Weinig strakke regels
De regels zijn wat soepeler dan bij het gewone voetbal. Sowieso spelen de teams niet elke week maar eens in de twee weken. Er wordt op een half veld twee keer 35 minuten gespeeld met 7 tegen 7. Buitenspel bestaat tijdens de wedstrijd niet. Ook mag er onbeperkt gewisseld worden. En vaak is er een vriendelijke scheidsrechter die af en toe een bemoedigend woordje heeft of een aanwijzing.

Flinke vrijwilligersklus
Tijdens het gesprek komen Clarie en Stephanie bijzonder gedreven over. Ze zijn vastbesloten het vrouwenvoetbal voor boven de 35 tot een succes te maken. Ze maken deel uit van een soort kerngroep die regelmatig contact met elkaar heeft. Deze kerngroep heeft natuurlijk te maken met wat kinderziektes. Zo zijn er zowel vrouwen die al langer voetballen en vrouwen die echt net zijn begonnen. Het is een uitdaging om te zorgen dat er enigszins gelijkwaardige teams tegen elkaar spelen. Om dit op te lossen is er een poule voor beginners én een poule voor gevorderden.

Ook is het een klus om vrijwilligers te vinden die trainingen kunnen geven of een wedstrijd kunnen fluiten. Gelukkig valt binnen een vereniging vaak nog wel een deal te sluiten. Van een mannenteam komt er steeds bijvoorbeeld iemand fluiten en de vrouwen doen weer vrijwilligersklusjes voor hen. Clarie en Stephanie merken dat er sowieso binnen hun verenigingen erg veel sympathie bestaat voor hun teams.

Zijn er nog meer enthousiaste vrouwen?
Een belangrijk streven voor beide dames is echter om nog meer vrouwen te laten meedoen aan deze 35+ voetbal categorie. Het wordt dan makkelijker teams te formeren en de competitie kan ook wat grootser worden. Nu speel je om de haverklap tegen dezelfde vrouwen. De kerngroep en ook de meespelende moeders moedigen de andere moeders van voetballende pupillen met een zo groot mogelijke overtuigingskracht aan mee te gaan doen. Ook hebben ze flyers gemaakt op eigen kosten om promotie te maken. Ze vinden ook dat meer clubs zich sterk moeten maken een of meerdere teams in deze competitie op de been te brengen. Excuses dat een vereniging niet genoeg velden heeft, hoeft geen belemmering te zijn. Want met bijvoorbeeld 4 teams in een poule heb je maar eens in de 8 weken een veld nodig bij je club.

Wil je meer informatie, alvast een keer meetrainen of heb je op een andere manier belangstelling voor deze tak van sport?  Mail dan naar vrouwenvoetbal35plus@gmail.com en zet in 2015 je beste beentje voor in dit nieuwe initiatief.

 {snippet dwars}

 


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |