do21092017

Back Voorpagina Nieuws Nieuws tussen Amstel en IJ Algemeen nieuws

Dierenzerkjes bij Poesiat & Kater krijgen betere plek

Jaap Kamerling bij het terras van Poesait & Kater

In 2005 vertelde de laatste directeur van het Dierenasiel aan de Polderweg, Ger te Winkel, in een interview dat het Asiel plaats moest gaan maken voor Oostpoort en dat ook het tachtig jaar oude, unieke dierenbegraafplaatsje erachter moest worden geruimd.

Door Jaap Kamerling | Beeld Gerard Valentijn

Ik liep met hem mee naar het dodenakkertje en werd ontroerd door de ongerepte, schilderachtige schoonheid ervan. Tussen het groene lover stonden soms al verweerde zerkjes met mooie opschriften. Struiken zeefden het zonlicht, dat stralen wierp op tekstjes als ‘Rust zacht dierbare Moos, zij bracht vreugde in ons leven.’ Als geestdriftig erfgoedbeschermer dacht ik: dit unieke stukje cultureel erfgoed mag niet verloren gaan.

‘Dit unieke stukje cultureel erfgoed mag niet verloren gaan’

Niet in de afvalbak
De zerkjes moeten opnieuw een plek krijgen in de openbare ruimte rond het Asielgebouw, nu brouwerij en bierlokaal. De geschiedenis van de plek moet zichtbaar blijven en geeft nieuwbouwwijk en ook bierlokaal meerwaarde. Ik vreesde echter, dat na ruiming de zerkjes in de afvalbak zouden verdwijnen en begon een lobby voor behoud en herplaatsing. Na twaalf jaar is dat uiteindelijk gelukt. Stadsdeel en uitbater bleken open te staan voor herplaatsing. Niet elke gast van brouwerij/proeflokaal Poesiat & Kater begrijpt echter direct wat hij ziet en daarom mocht ik ter toelichting een gedicht maken, dat bij de zerkjes op een tegel staat.

Andere plaats voor zerkjes
Toch ontstaan er soms nog misverstanden en denken sommige bezoekers met name buitenlandse toeristen, dat er echt dieren onder de zerkjes liggen of zelfs mensen. Dat terwijl het begraafplaatsje aan de andere kant van het Asielgebouw lag en al jaren geleden is geruimd. Er wordt daarom gedacht aan een herschikking van de zerkjes bijvoorbeeld in een aaneengesloten rij aan de kade-zijde van het terras in plaats van verspreid zoals nu. Zo kan bovendien het terras van Poesiat ruimtelijk beter worden benut. Ook de omringende beplanting moet beter. Er is al overleg met het stadsdeel hierover, dat open staat voor wijziging en binnen de bestaande vergunning de zerkjes kan herschikken. Behoud is in elk geval gegarandeerd. Ook uitbater Jorn Stouten erkent het cultuurhistorisch belang ervan.

 


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |