do21092017

Back Voorpagina Natuur Natuur in je buurt en een duurzaam Oost Nieuws uit Artis

Verstoten babygorilla komt naar Artis

Verstoten baby gorilla in ArtisEen jonge westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla), een vrouwtje van tien maanden, is naar Artis gekomen. De gorilla werd geboren op 29 oktober 2016 in Erlebnis Zoo Hannover, en kort daarna verstoten door haar moeder. Gorilla’s leven in familiegroepen. Ze moeten sociale signalen leren lezen, leren om geuren en geluiden te herkennen en leren welk gedrag geaccepteerd wordt om deel te kunnen nemen aan de groep.

Het Europees fokprogramma (EEP) zocht naar een  gorillagroep om haar op te nemen. Dit om een kans te bieden op groepsleven, waardoor er kans is dat zij door een van de vrouwtjes beschermd zal worden en zo zal leren sociale relaties aan te knopen. Artis werd uitgekozen om haar rustige gorillagroep, met een tolerante zilverrug en zorgzame vrouwen. De groep in Artis bestaat uit een dominante man, met een haremgroep van drie vrouwtjes en vier jonge mannetjes. Na een zwangerschap van bijna negen maanden, wordt een enkel jong geboren. Een pasgeboren baby weegt slechts 2 kilogram. Tot ongeveer vierjarige leeftijd wordt het jong gezoogd. De eerste periode zal de jonge gorilla niet zichtbaar zijn voor het publiek. Artis werkt voor de introductie intensief samen met het Europese fokprogramma voor westelijke laaglandgorilla’s.

Bedreigde diersoort
Sinds 2007 behoort de westelijke laaglandgorilla tot de zeer bedreigde diersoorten van de IUCN, International Union for Conservation and Nature. De westelijke laaglandgorilla leeft in het wild in acht Afrikaanse landen maar de populatie neemt sterk af. De daling wordt veroorzaakt door onder meer illegale jacht voor de handel in hun vlees (bushmeat), ontbossing en habitatverlies door landbouw.

 

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |