do21092017

Back Voorpagina Cultuur Magazine over kunst, cultuur en uitgaan Galerie oost-online

Transitie van het Oosterpark

De renovatie van het Oosterpark heeft veel losgemaakt. Voor en tegenstanders roerden zich. De storm lijkt nog niet geluwd. Tijdens de transitie-periode observeerde beeldend kunstenaar Simon Oud de werkzaamheden. Tijdens zijn dagelijkse ronde rondom het park legde hij door de hekken met zijn camera de schoonheid van dat moment vast. Schrijver Gerrit Hoogstraaten schreef er teksten bij.

-

Simon Oud

Een tweede serie foto's van deze duo-expositie is gedurende de maand oktober te zien in de vitrines van het Kunsthek aan het Oosterpark in de Linnaeusstraat.

Wordt dit ooit een liefdeslaantje, dan zijn die banken te dicht op elkaar intiem met prullenbakken die schaduwen werpen.

Soms lig je daar alleen als rijplaat, geen aansluiting bij het pad, laat staan de weg. Wie over je heen walst komt en gaat in rulle aarde.

Even diep ademhalen en dan verder graven , maar wacht nog even, wacht, mens, ik snak gewoon naar lucht!

Alles onder controle hier ondanks aardverschuivingen. Hoe krijgen we dit weer recht, vraagt u zich af? Denk niet aan zandsculpturen maar aan hoogte diepte en vervlakking.

Breitner zag en schilderde het Oosterpark al toen het nog een park moest worden. Men sliep onrustig. Zie ik daar zijn streken in de blootgewoelde grond?

Ik droomde dat ik indiaan was en in mijn wigwam wakker werd. Buiten scheen de zon.

Elk geloof zijn eigen kerk en dan dringen in de vijver om wie de wijdste kringen maakt.

Eerst deed je me denken aan een soldatenhelm gevallen in een ver verleden. Maar nu. Och arm klein mannetje...

Soms lig je platgeslagen op de grond en zie je uitgeteld geen toekomst meer. Dan heb je veerkracht nodig.

Voor en tegenstanders stelden zich op, stelden zich voor, stelden zich aan en sloten de rijen. Niemand rekende de storm.

Sorry hoor dat ik hier scheef sta, mag ik even? Ik sta nog wel op eigen grond naast het olifantenpaadje en je weet niet hoe alleen ik mij daar voel!

Nu nog bijenwas en veren. Vleugels. Een cockpit. Straalmotoren. Stuwraketten.

Knoop je jas dicht. Doe een sjaal om. Zet een muts op. Trek je schoenen uit en dans op blote voeten door de sneeuw. Zolang je maar je lier niet aan de wilgen hangt.

's Morgens heen, 's avonds terug. Je kan nog denken: een dag die open en dicht werd geritst. Ik kan het navertellen. Maar wat zich aan de horizon heeft afgespeeld?

Natuurlijk waren er bezwaren. En die zijn ook niet allemaal helemaal weggenomen. Maar uiteindelijk was er wel concensus. Morgen zijn de meningen weer verdeeld.

Luister, als we nou meteen naar elkaar hadden geluisterd dan was dit helemaal niet... Wat? Waarom? Hoezo! Waarom zeg je dat nou weer! Luister nou, als we nou meteen, dan was dit helemaal niet nodig geweest! Dat zeg ik.

Knip de hals nooit breder dan de boord. Heupwijdte altijd ruim rond de billen meten. Wilt u een getailleerd model, neem dan de zijnaden elk anderhalf- tot twee centimeter in.

Wordt er nog gelachen jongens? Zullen we boompje verwisselen in de mist? Verplaats je nou eens in een ander!

Duo-expositie 'Oosterpark in transitie'| Gedurende de maand oktober 2015 toont Simon Oud foto's uit deze serie in de vitrines van het Kunshek aan het Oosterpark aan de zijde van de Linnaeusstraat. | Fotografie Simon Oud | Teksten Gerrit Hoogstraaten | Copyright 2015 Simon Oud | Met medewerking van Dorette Evers - Kunsthek | Productie oost-online.amsterdam.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |