do21092017

Back Voorpagina Agenda Wat is er in Oost te doen?

In musea, galeries en kunsthallen
Expositie overzicht

 Overzicht van musea, galeries, kunsthallen tussen Amstel en IJ


Meer informatie en achtergronden
vind je in de rubriek  exposities

  Amsterdam Museum Kalverstraat 92

Het stadsmuseum van Amsterdam, een ontmoetingsplek van en voor Amsterdammers en hét museum voor Nederlanders die de hoofdstad beter willen leren kennen. Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam.

Nu
100 jaar Schiphol

Honderd jaar Schiphol: van modderig weiland tot hightech luchthaven. En over de toekomst. Waar gaat Schiphol naartoe? Zijn er grenzen aan de groei?

Tot 7 mei

Arcam Prins Hendrikkade 600

Arcam is het Architectuurcentrum van Amsterdam. In het bezoekerscentrum aan de Prins Hendrikkade kun je terecht voor alle informatie over de architectuur en stedenbouw van Amsterdam. Arcam biedt een breed programma van exposities, lezingen, excursies, debatten en grote jaarlijkse evenementen.

Nu
Rijk aan ontwerpkracht

Atelier Rijksbouwmeester presenteert een selectie van plannen die zijn voortgekomen uit het stimuleringsbeleid en het opdrachtgeverschap van het Rijk.

Tot 26 maart

Bradwolff Projects Oeterwalerstraat 73

Bradwolff Projects biedt een platform aan individuele kunstenaars, maar wil bovenal het artistieke ontwikkelingsproces in al haar verschijningsvormen zichtbaar maken.

Bradwolff PropjectsNu
Maartje Fliervoet - Sehebenen

Geleid door het 19e-eeuwse gipsen dodenmasker La noyée de la Seine of l’Inconnue de la Seine toont Maartje Fliervoet een onderzoek waarbij een breed scala aan verbindingen wordt gelegd. Aan het eind van de 19e eeuw heeft het masker een schoonheidscultus veroorzaakt.

tot en met 27 november

CBK Amsterdam Oranje Vrijstaatkade 71

CBK Amsterdam is een ontmoetingsplek voor hedendaagse beeldende kunst. Met tentoonstellingen, kunstuitleen, educatieve activiteiten, concerten. En er is een leestafel.

CBK AmsterdamNu
Van Daguerreotype tot digitale fotografie

Foto's in verschillende technieken uit bijna twee eeuwen. Het overzicht begint bij de Daguerreotypie en eindigt bij de huidige C print. De werken zijn afkomstig uit de bijzondere collectie van de Stichting Arago.

Tot en met 25 maart

Huize Frankendael Middenweg 72

Huize Frankendael, de laatst overgebleven 18e-eeuwse buitenplaats van Amsterdam, is sinds 2009 een buitenhuis voor actuele kunst. In de verschillende salons en kamers zijn regelmatig vernissages, exposities en voorstellingen te zien.

Voorbij
Uit de fotocollectie van Flip Bool & Veronica Hekking

De tentoonstelling is onderdeel van het programma van de fotografiebeurs unseen. Door de fotocollectie van een privéverzamelaar te tonen, reflecteert Huize Frankendael op het verzamelen van kunst en haar eigen geschiedenis.

Tot en met 15 januari

 

  Galerie Franzis Engels Nieuwevaart 200

Galerie Franzis EngelsDe galerie brengt kunst van jonge, opkomende kunstenaars, van gevestigde kunstenaars, maar ook van onder-gewaardeerde en van vergeten kunstenaars. Ons leven staat in het teken van de kunst, daarom is het deel waar de galeriehoudster woont ook toegankelijk voor bezoekers.

Nu
The Electric Acid Color Test

Zowel de kleurrijke serie gedrukte posters van de Berlijnse kunstenaar Ib Jorn als zijn serie monitoren geven een reflectie op de huidige massa media.

Van 10 november tot 28 januari

Nationaal Holocaust Museum Plantage Middenlaan 27

Museum over de holocaust dat is gevestigd in het Joods Kwartier.

Nationaal Holocaust MuseumNu
k.364 Filminstallatie van Douglas Gordon

Deze installatie volgt twee Israëlische, klassiek geschoolde muzikanten van Pools-joodse afkomst op een reis door het land dat hun (groot-)ouders in 1939 zijn ontvlucht. Ze reizen samen door een landschap met een verleden dat ze nauwelijks kunnen bevatten.

Tot en met 19 februari

De Hortus Plantage Middenlaan 2a

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Het is een prachtige, intieme tuin met een bijzondere collectie planten. Midden in het drukke stadsleven van Amsterdam is de Hortus een oase van rust; een bloemrijke verademing tussen alle geluiden van de stad.

Nu
Internationale tuinfotografen tentoonstelling

Hortus gastlocatie voor de  International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen.

Tot en met 18 juni

Etalagegalerie Inkijk

Etalagegalerie Inkijk is (letterlijk) een underground-galerie met filialen in de Amsterdamse metrostations Wibautstraat, Weesperplein en Waterlooplein. Plekken waar elke dag vele honderden mensen komen. Inkijk toont eigentijdse, eigenwijze beeldende kunst met de nadruk op ruimtelijk werk en installaties.

Nu

Inkijk WeesperpleinLight Studies

Lichtobjecten van Jonas Vorwerk: “Afgelopen jaar heb ik me verdiept in het maken van digitale patronen, computercode en zelfgenererende systemen in de vorm van lichtobjecten.'

Tot en met 3 maart in metrostation Weesperplein

Inkijk Wibautstraat12°32'19.7''N 70°3'47.5''W

Lillian Vlaun toont een speelse constellatie van kleurrijke papieren 'rotsblokken'.

Tot en met 3 maart in metrostation Wibautstraat

"/>

Joods Historisch Museum Nieuwe Amstelstraat 1

Museum over het jodendom, gevestigd bij het Waterlooplein in het hart van de oude jodenbuurt. In vaste en tijdelijke tentoonstellingen en evenementen wordt hier de geschiedenis en de cultuur van de joden in Nederland zichtbaar.

Joods Historisch MuseumNu
Face it! Oordelen op 't eerste gezicht

Waarom denken we in stereotypen en hoe fout is dat? Het Joods Historisch Museum in Amsterdam laat zien hoe deze beeldvorming tot stand komt.

Tot en met 17 april

Museum 't Kromhout Hoogte Kadijk 147

Motorenmuseum waar je de motoren werkend kunt zien. Er is een originele smederij, een filmruimte met historische films over de productie van motoren en de scheepvaart in Amsterdam. In de vele vitrines vind je historisch materiaal van de Kromhoutmotorenfabriek.

Nu
Doorlopende expositie

Het museum heeft een uitgebreide collectie, die iedere dinsdag van 10.00 tot 15.00 uur is te bezichtigen.

Kunsthek Linnaeusstraat bij ingang Oosterpark

In de vitrines van het Kunsthek laten kunstenaars uit Oost hun werk zien. Een expositie is steeds een hele maand te bezichtigen.

Kunsthek

Nu
Marian Haringsma

De beelden komen voort uit de behoefte van de kunstenaar aan rust en stilte die zij opzoekt in de natuur en het landschap.

Tot en met 24 juli

Lloyd Hotel & Culturele Ambassade  Oostelijke Handelskade 34

In kunst, design, eten, boeken, lezingen, workshops, concerten, experimenten en pop-ups toont de Culturele Ambassade de front-edge cultuur van Amsterdam en de internationale cultuur van gasten. Informatief en ongeregeld, opgezet om de inhoud van het Lloyd Hotel en haar omgeving te ontsluiten.

Voorbij
Landverhuizers in Lloyd Hotel

Tussen 1921 en 1935 fungeerde het hotel als landverhuizershotel voor scheepvaart-maatschappij Koninklijke Hollandsche Lloyd. Duizenden Oost-Europeanen emigreerden via het Lloyd Hotel naar Brazilië. Migratie iets is van alle tijden en sluit zo aan bij de (Europese) actualiteit.

Tot en met 31 december

   

Science Center NEMO Plantage Oosterdok 2

NEMO is het grootste science center van Nederland en is voor bezoekers van alle leeftijden. NEMO laat een breed publiek op actieve wijze ervaren hoe fascinerend, leuk en nuttig wetenschap en technologie zijn.

Nu
Fenomena

Een tentoonstelling van musea Boerhaave, NEMO en Teylers over de geschiedenis van wetenschap en onderzoeksmethodiek.

Doorlopend

Galerie oost-online

Galerie oost-online wil je laten kennismaken met kunstenaars uit Oost en hun werk. Het resultaat is te zien op oost-online en vaak tegelijkertijd offline op bijzondere plaatsen in Oost.

Nu op oost-online
Oostpoort temporarily graffiti workplace'
Fotograaf Sam Schuman toont in Galerie oost-online foto's die hij maakte van graffiti kunst op de schuttingen van de bouwplaats in Oostpoort.

Oosterkerk Kleine Wittenburgerstraat 1

De Oosterkerk dateert uit 1671. In 1974 kocht de gemeente Amsterdam het monumentale gebouw. Na jarenlange leegstand werd het gebouw, op aandrang van buurtbewoners, voor dreigende sloop behoed en grotendeels in historische staat hersteld.

Nu
Momenteel geen expositie

Wel zijn er regelmatig concerten in de Oosterkerk.

 

Openbare Bibliotheek Amsterdam

In de openbare bibliotheek zijn regelmatig exposities te zien, zowel in de centrale Oba als in de andere vestigingen in Oost.

ObaNu
180 Amsterdammers

Voor het project 180 Amsterdammers werden alle 180 nationaliteiten die de stad rijk is, de bekende en minder bekende, gefotografeerd en gefilmd. In de tentoonstelling staan hun levensverhalen centraal.

Vanaf 9 december in de Centrale Oba, Oosterdokskade 143

Oba JavapleinNiet meer zonder jou

Fotograaf Cigdem Yuksel zocht voor haar foto's de confrontatie op tussen de traditionele moslimgemeenschap en de vrijgevochten nieuwe generatie.

Tot en met 31 maart in Oba Javaplein

Oba LinnaeusDagelijks Amsterdam

Fotograaf Julie Hrudová stelde een expositie samen uit haar favoriete foto’s uit verschillende series. Alle foto’s zijn genomen in Amsterdam. 

Tot en met 28 februari in Oba Linnaeus

Outsider Art Museum Amstel 51

In het Outsider Art Museum is ontwapenende, verrassende, niet gepolijste kunst te zien. Toonaangevende werken van nationale en internationale Outsider-kunstenaars. De makers zijn vaak mensen die maatschappelijk niet zo gezien worden; ze zijn niet ‘besmet’ met de artistieke, culturele trends.

Outsider Art MuseumNu
China

Chinese en Nederlandse Outsider Art, voor het eerst in Nederland te zien. Met ruim tweehonderd buitengewone werken van kunstenaars uit China en Nederland krijgt het publiek de unieke kans om Outsider Art uit beide landen te vergelijken en te bewonderen.

Tot en met 5 juni

Info

P////AKT Zeeburgerpad 53

P ///// AKT is een non-profit expositieruimte voor hedendaagse kunst en biedt een platform voor het ontwikkelen van uitzonderlijke en artistieke talenten.

PAKTNu
Evita Vasiljeva
Manhours in Headquarters

Thinging part I

tot 26 februari

Pantheon Galerie St.Antoniesbreestraat 132

Pantheon Galerie is gevestigd op de 1e etage van Pantheon Boekhandel fototentoonstellingen - ruime collectie fotoboeken - fotobladen - gratis koffie.

Pantheon GalerieNu
P&M

Foto's uit het boek P&M van Peter de Kimpe en Jolanda Entius. Het boek is een symbiose tussen beeld en tekst: een verzameling platgereden, gevonden voorwerpen van kunstenaar/ verzamelaar Peter de Kimpe, met een aantal korte verhalen over 'papier' en over een zoektocht naar een moeder geschreven door Yolanda Entius.

 

Museum Perron Oost Cruquiusweg 11

Het kleinste museum van Nederland laat in uiteenlopende kunstvormen verhalen zien van oude en nieuwe bewoners van het Oostelijk Havengebied. Centraal in het museum staan het perron met opzichtershuisje op de Cruquiusweg, een monument.

Perron OostVoorbij
Snikken en grimlachjes
Een bescheiden, maar opmerkelijke tentoonstelling, waarbij dichters en tekenaars de dubbele bodem en absurditeit van het leven verkennen. Met werk van Aleida Leeuwenberg, Peter Boateng Bonsu en anderen.

Tot en met 31 augustus

Persmuseum Zeeburgerkade 10

Geschiedenis, heden en toekomst van de Nederlandse pers zijn onderwerp van de vaste opstelling van het Persmuseum. Sfeeropstellingen, audio-visuele presentaties en interactieve programma’s geven inzicht in 400 jaar kranten en tijdschriften.

Nu
10x10=100 jaar Persmuseum

10 gastconservatoren, met een invloedrijke positie in de mediawereld, geven invulling aan 10 deel-exposities over verschillende onderwerpen uit de media. De 100 onderwerpen vormen samen een tentoonstelling over 100 jaar persvrijheid, censuur, publieke opinie, propaganda, massamedia en democratie. Hét verhaal van 100 jaar Persmuseum.

Doorlopend

 

PS projectspace Madurastraat 72

PS wil een platform bieden voor het werk van opkomende internationale kunstenaars in een omgeving die die het midden houdt tussen de conventies van een 'artist-run space' en een commerciële galerie.

PS Project SpaceNu
Twan Janssen


OK Google.. (Cloudless Skies, Nicotine Sunsets, Gradient Searches, Tax Evasion Schemes, Acupuntured Motivational Quotes, Rothko Realness, etc.)

Tot en met 25 februari

Het Rembrandthuis Jodenbreestraat 4

Het huis waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 heeft gewoond is een museum. Tussen 1606 en 1607 is dit pand gebouwd in wat toen de Sint-Anthonisbreestraat heette. Het huis is neergezet op twee erven in het oostelijk deel van de stad.

RembrandthuisNu
Glenn Brown Rembrandt: Afterlife

Brown is internationaal vermaard om zijn intrigerende en confronterende werk, veelal op groot formaat en geïnspireerd op het werk van oude meesters.

Tot 23 april

SBK Galerie KNSM KNSM-laan 307

SBK Amsterdam KNSM is een galerie voor hedendaagse kunst en uitleen.

Nu
Kunst & Design Expo @ KNSM

Stichting Beeldende Kunst, SBK Kunstuitleen & Galerie organiseert in samenwerking met Rabobank Amsterdam een unieke verkoopexpositie.

tot 19 februari

Het Scheepvaartmuseum Kattenburgerplein 1

In Het Scheepvaartmuseum ontdek je hoe de zee in onze genen zit. Ontdek hoe het vroeger was op een VOC-schip, laat je verrassen door de tentoonstellingen

ScheepvaartmuseumNu
Drijfveer - 100 jaar verzamelen

De tentoonstelling belicht de drijfveren die ten grondslag liggen aan de opbouw van de museumcollectie en legt verhalen bloot van meer dan 350 nooit eerder vertoonde objecten.

Tot en met 2 juli.

Uitvaartmuseum Tot Zover Kruislaan 124

In Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover staat het nationaal funerair erfgoed en de moderne uitvaart in het multiculturele Nederland van nu centraal.

Tot ZoverNu
Visiting Hours

Audrius Kriauciunas fotografeerde voor Visiting Hours aula’s van uitvaartcentra, aula’s die met hulp van licht aangepast kunnen worden aan persoonlijke wensen. De kunstenaar onderzoekt in zijn werk de relatie tussen ruimte en functie, vooral van ruimtes met een openbaar of semi-openbaar karakter.

 

Tropenmuseum Linnaeusstraat 2

Achter alle objecten van het Tropenmuseum gaan authentieke verhalen schuil die iets wezenlijks vertellen over het leven van mensen. Over universele thema’s als rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is.

TropenmuseumVorbij
De Boeddha

De tentoonstelling De Boeddha met actuele reportages en persoonlijke verhalen. Maet meer dan 100 Boeddhabeelden, waaronder unieke internationale topstukken.

Tot 29 januari

Tropenmuseum Junior Linnaeusstraat 2

Tropenmuseum Junior is het kindermuseum van het Tropenmuseum. Een dynamische vormgeving maakt van de tentoonstellingsruimte een totaal andere wereld. De kinderen worden hierin ondergedompeld. De onderwerpen komen tot leven en kinderen nemen actief deel aan de tentoonstelling. Ieders nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Je leert door te doen.

 

Nu
Ziezo Marokko

Jong en oud gaan samen op reis. Onderweg ontmoeten ze Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef. Zij laten bezoekers meemaken wat ze zelf ontdekt hebben in Marokko, het land van hun ouders.

Tot en met 4 maart 2018

Verzetsmuseum Plantagekerklaan 61

Persoonlijke verhalen en authentieke objecten van politieke gevangenen uit Dachau – overwegend verzetsmensen – maken inzichtelijk hoe gevangenen hun menselijkheid probeerden te bewaren in een systeem gericht op ontmenselijking.

VerzetsmuseumNu
Eten in oorlogstijd

Vijf nationaal bekende topkoks namen de uitdaging aan van het Verzetsmuseum: creëer een gerecht met ingrediënten die tijdens de bezettingsjaren beschikbaar waren. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Pierre Wind, Bobby Rust, Angélique Schmeinck, Edwin Florès  en Julius Jaspers.

Tot en met 28 mei

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |